Πρόκειται για έναν από τους πιο διαπεραστικούς και οξείς πόνους που μπορεί να αισθανθεί κάποιος. Αν και τις περισσότερες φορές ακίνδυνες και μικρής χρονικής διάρκειας (από δευτερόλεπτα μέχρι και 15 λεπτά), οι μυϊκές κράμπες προκαλούν έντονες συσπάσεις που δεν θέλουμε σίγουρα να βιώσουμε ξανά σύντομα. Για να μπορέσουμε, όμως, να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε τις αιτίες προέλευσής τους αλλά και τους τρόπους που μπορούμε να τις προλάβουμε.
Η μυϊκή σύσπαση που οδηγεί στις κράμπες προκαλείται από την ακούσια, αιφνίδια και βίαιη συστολή των μυών όταν αυτοί είναι τεντωμένοι και δεν μπορούν να χαλαρώσουν. Ως αποτέλεσμα προκαλείται οξύς πόνος από αυτή την ψηλαφητή και επώδυνη μυϊκή σκλήρυνση. Οι κράμπες είναι πιο συχνές στους μυς που απλώνονται σε δύο ή περισσότερες αρθρώσεις, αλλά δεν είναι σπάνιες και στην κοιλιά, στον θώρακα, ακόμα και στα δάχτυλα.
Αρκετοί ειδικοί πιστεύουν πως αυτό οφείλεται σε κάποια προσωρινή εξασθένιση του μηχανισμού ελέγχου της φυσικής κίνησης των μυών, ενώ άλλες φορές προκαλείται από κάποιες αντανακλαστικές "αρρυθμίες" του εν λόγω συστήματος, ιδιαίτερα όταν το μυοσκελετικό μας σύστημα βιώνει επιβάρυνση λόγω κούρασης ή έντονης άσκησης. Δεν αποκλείεται βέβαια οι κράμπες να αποτελούν απάντηση του οργανισμού σε κάποια έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Τα ευχάριστα νέα είναι πως οι μυϊκές κράμπες μπορούν να προληφθούν, ανάλογα βέβαια με την αιτία που τις προκαλεί κάθε φορά.
Αποφυγή αφυδάτωσης
Η επαρκής και τακτική ενυδάτωση του οργανισμού βοηθά τα μυϊκά κύτταρα να διατηρούν την πλαστικότητά τους και να αντιδρούν πολύ καλύτερα στα εξωτερικά ερεθίσματα. Αυτό είναι ακόμα περισσότερο σημαντικό όταν το σώμα μας χάνει υγρά από την άσκηση, μια ασθένεια ή τις υψηλές θερμοκρασίες του καιρού. Υπολογίζεται πως αντιστοιχούν καθημερινά 11,5 φλιτζάνια νερό για μια γυναίκα και 15,5 για έναν άντρα.
Προσοχή στη διατροφή
Όπως είπαμε, όταν προϋπάρχει κάποια διατροφική έλλειψη στον οργανισμό, η πιθανότητα για εμφάνιση κράμπας είναι μεγαλύτερη. Για αυτόν το λόγο είναι δομικής σημασίας η ανάγκη να λαμβάνουμε τακτικά ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το νάτριο, μειώνοντας αντίστοιχα τροφές και ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως μη βιολογικό τσάι, αναψυκτικά και φυσικά καφέ. Εντάξτε, λοιπόν, στην καθημερινή σας διατροφή μπανάνες (πλούσιες σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο), γλυκοπατάτες (με έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από τις μπανάνες), κολοκύθες και καρπούζια (που βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού), αβοκάντο (με εντυπωσιακό ποσοστό σε κάλιο), όσπρια (ό,τι πρέπει για την πρόσληψη μαγνησίου αλλά και φυτικών ινών), γάλα (για φυσική αναδόμηση των μυϊκών ιστών), πράσινα λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο), πορτοκάλια (που συνδυάζουν θρεπτικά συστατικά με ενυδάτωση), σολομό (που αντιμετωπίζει την κακή ροή του αίματος) και φυσικά ντομάτες (μια πανίσχυρη πηγή καλίου και ενυδάτωσης).
Καθημερινή άσκηση
Η γυμναστική σε λογική συχνότητα μπορεί να επέμβει προληπτικά στις κράμπες, αν και πολλοί θεωρούν εσφαλμένα πως ίσως επιβαρύνουν την περιοχή εμφάνισής τους. Η άσκηση βοηθά σημαντικά στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, με στόχο οι μύες να λειτουργούν καλύτερα και να διατηρούν το σχήμα τους.
Οι μυϊκές κράμπες δεν αποτελούν, λοιπόν, ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να αποδεχτείτε στη ζωή σας. Μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε βελτιώνοντας τον τρόπο διατροφής αλλά και τις καθημερινές σας συνήθειες.
© 2024 Parapharmacie.com.cy. ALL-IN-ONE eCommerce Business Development by Plushost.gr