Κάθε νέα μαμά έχει μέσα της ένα μοναδικό βιβλιαράκι οδηγιών για τη φροντίδα του μωρούς της: το μητρικό φίλτρο.
Ωστόσο, είναι λογικό μια νέα μαμά ειδικά τις πρώτες μέρες, να έχει μεγαλύτερο άγχος για τη φροντίδα του μωρού της. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πανικού. Μια ματιά στα ακόλουθα tips και το μητρικό σας ένστικτο θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις πρώτες δύσκολες εβδομάδες και, όπως θα δείτε, η συνέχεια θα είναι πολύ πιο εύκολη από όσο νομίζετε.
Κατανοήστε το Κλάμα του
Το κλάμα είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια του μωρού να επικοινωνήσει με τους γύρω του – κυρίως με τη μητέρα του. Κλαίγοντας, προσπαθεί να καλύψει κάποιες ανάγκες του: μπορεί να πεινάει, να κρυώνει ή να ζεσταίνεται, ή να αισθάνεται άσχημα επειδή έχει λερωθεί.
Ακριβώς επειδή το κλάμα του αποτελεί, στην πραγματικότητα, ένα είδος επικοινωνίας, θα μπορέσετε σχετικά σύντομα να καταλάβετε τι θέλει να σας «πει» κάθε φορά που κλαίει. Συνεπώς, αντί να πανικοβάλλεστε όταν κλαίει, προσπαθήστε να μάθετε αυτή την ιδιαίτερη «γλώσσα», με τη βοήθεια του παιδιάτρου, και σύντομα θα μπορείτε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο.
Φροντίστε να Κοιμάται Αρκετά και Ικανοποιητικά
Τα βρέφη χρειάζονται όχι μόνο αρκετό, αλλά και βαθύ, ξεκούραστο ύπνο. Πρέπει, λοιπόν, να διαμορφώσετε έναν όμορφο χώρο για την ξεκούρασή του, με την κατάλληλη θερμοκρασία (18-28οC), στο οποίο θα είναι προστατευμένο από έντονους θορύβους και φωτισμό και θα αερίζεται φυσικά και αποτελεσματικά. Ιδανικά το μωρό πρέπει να τοποθετείται στην κούνια του πριν το πάρει o ύπνος. Και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αποκτήσει καλές συνήθειες ύπνου. Ωστόσο, μην το βγάζετε από τα ωράρια και τις συνήθειες με μεγάλη ευκολία. Η ρουτίνα πρέπει να αποτελείται από εφησυχαστικές, σταθερές και επαναλαμβανόμενες ενέργειες. Το παιδί θα συνδέσει αυτή τη ρουτίνα με τον ύπνο και θα κοιμάται πιο εύκολα και γρήγορα. Να θυμάστε ότι, συνήθως, ένα μωρό αρχίζει να ξεχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα τον τρίτο μήνα της ζωής του, οπότε σταδιακά θα αρχίσει να ρυθμίζει το βιολογικό του ρολόι και να κοιμάται περισσότερες ώρες τη νύχτα και λιγότερες τη μέρα.
Οι Περίφημοι Κωλικοί
Οι περίφημοι κωλικοί των βρεφών δεν είναι τίποτε άλλο από πόνους στην κοιλιακή χώρα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του πεπτικού τους συστήματος και με την προσαρμογή τους στη διατροφή. Εμφανίζονται μετά τη δεύτερη εβδομάδα και τις περισσότερες φορές σταματούν πολύ πριν τον τέταρτο μήνα.
Πώς αντιμετωπίζονται οι βρεφικοί κωλικοί; Πολλές γυναίκες πανικοβάλλονται όταν ξεσπούν οι πρώτοι κωλικοί, αλλά, στην πραγματικότητα μερικά απαλά χαδάκια στην κοιλιά είναι συχνά πολύ αποτελεσματικά.
Η Αξία του Μητρικού Γάλακτος
Το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατη τροφή για το μωρό. Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Τις πρώτες ημέρες είναι πιθανό το νεογέννητο να θηλάζει κάθε δύο ώρες, άσχετα αν είναι μέρα ή νύχτα. Στο τέλος του πρώτου μήνα, θα αρχίσει να κοιμάται για μεγαλύτερα διαστήματα. Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό από το άλλο και την ίδια ποσότητα γάλακτος την παίρνει σε διαφορετικό χρόνο. Επομένως, δεν μπορούμε να ορίσουμε τον ίδιο χρόνο θηλασμού για όλα τα παιδιά.
Προσέξτε τον Αφαλό του
Το βρέφος αποβάλει το επονομαζόμενο ομφαλικό κολόβωμα περίπου 10 μέρες μετά τον τοκετό. Ως τότε, είναι καλό να απολυμαίνετε την περιοχή με καθαρό οινόπνευμα και να βάζετε πάνω αποστειρωμένη γάζα 2 φορές την ημέρα, ίσως μετά το μπανάκι του μωρού. Μην αγχωθείτε αν δείτε κηλίδες αίματος στην πάνα ή τα ρούχα του μετά τον καθαρισμό του ομφαλού. Αν παρατηρήσετε όμως την έκκριση πύου, με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και τη δυσοσμία, ή δείτε πως το κολόβωμα δεν έχει ακόμη αποβληθεί μετά τον πρώτο μήνα, απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο.
Μπάνιο και Καθαρισμός
Τα περισσότερα μωρά λατρεύουν τα ζεστά μπανάκια, ειδικά αν ολοκληρώνονται με ένα απαλό μασάζ με ενυδατικό γαλάκτωμα (αποφύγετε προϊόντα με αλκοόλ ή δυνατά αρώματα). Στην πραγματικότητα, βοηθούν πολύ στην ανακούφιση από στομαχικές ενοχλήσεις και την ανησυχία. Μετά το μπάνιο, δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό μασάζ με ένα ενυδατικό γαλάκτωμα. Για την περίφημη νινίδα (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα), υπάρχουν σκευάσματα, ειδικά για τη βρεφική επιδερμίδα, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνσή της όταν χρησιμοποιούνται λίγο πριν το μπανάκι του μωρού.
Απομακρύνετε τις τσίμπλες από τα ματάκια του μωρού με μία αποστειρωμένη γάζα νοτισμένη με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό. Είναι, επίσης, σημαντικό να καθαρίζετε τη μύτη του μωρού με φυσιολογικό ορό πριν τον θηλασμό, ώστε να αποβληθούν ρινικές εκκρίσεις που δυσχεραίνουν την αναπνοή τους. Για τα αυτάκια του, γενικά δεν συνιστάται η χρήση μπατονέτας, ακόμη και παιδικής. Συμβουλευτείτε σχετικά τον γιατρό σας.
Στο ανανεωμένο e-shop του Parapharmacie θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από εξειδικευμένα βρεφικά προϊόντα, που σέβονται την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού σας, είναι απαλλαγμένα από βλαβερές ουσίες και έχουν μοναδική αποτελεσματικότητα! Ανακαλύψτε τα, πατώντας εδώ!
© 2024 Parapharmacie.com.cy. ALL-IN-ONE eCommerce Business Development by Plushost.gr