Καλάθι

0

0,00 €

4 tips για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί!


από Parapharmacie.com.cy στα Βρεφική Φροντίδα
Σεπτέμβριος 8 2021         3 Λεπτά ανάγνωσης

Το μωράκι σου επιτέλους ήρθε και εσύ λάμπεις από χαρά και ευτυχία. Μπορεί οι πρώτες μέρες να αποτελούν το απαραίτητο διάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, όμως δεν μπορείς να αρνηθείς πως η ευτυχία από την άφιξη του είναι ικανή να αναπληρώσει όλα εκείνα τα ανήσυχα βράδια που έχεις περάσει θηλάζοντας ή ξαγρυπνώντας στο προσκεφάλι του. Εξίσου όμως αποδεκτό είναι και το συναίσθημα της κούρασης που σε βασανίζει καθώς τα ωράρια ύπνου του μωρού σου δεν είναι ακόμα σταθερά, κάτι που αναπόφευκτα σε δυσκολεύει και σε κουράζει.

Για να κατανοήσεις καλύτερα τους λόγους που το μωρό σου δυσκολεύεται να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως το νευρικό του σύστημα δεν είναι ακόμα έτοιμο για κάτι τέτοιο, ούτε διαθέτει ακόμα την ωριμότητα για να υπακούσει πλήρως στις εντολές του εγκεφάλου του. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς ένα νεογέννητο δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν έξω είναι μέρα ή νύχτα και πως κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να προσαρμοστεί σε ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον που ενδεχομένως κάποιες φορές να το φοβίζει. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι εδώ, όμως. Αποτελεί μύθο το γεγονός ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται όσο το δυνατόν περισσότερο, για αυτό και μη νιώθεις ενοχές αν το δικό σου ακολουθεί ένα διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που σου λένε οι φίλες σου για τα δικά τους μωρά.

Οι παρακάτω συμβουλές θα το βοηθήσουν να αποκτήσει σταδιακά και χωρίς άγχος μια σωστή κουλτούρα ύπνου έτσι ώστε ανάλογα με το αναπτυξιακό του στάδιο να μπορεί να καλύπτει τις ώρες ξεκούρασης που είναι αναγκαίες για τη δική του υγιή ανάπτυξη, καθώς και για την ανάπαυση της μαμάς.

 

1. Δημιούργησε μια ρουτίνα ύπνου

Σε συνέχεια αυτού που αναφέραμε παραπάνω, δεν υπάρχει μία ρουτίνα ύπνου που να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μωρά αδιακρίτως, αν και έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που πηγαίνουν για ύπνο σε συγκεκριμένη ώρα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, διαθέτουν πνευματική υγεία και παρουσιάζουν μετέπειτα καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Είναι στο χέρι σου, λοιπόν, να καταλάβεις τις ανάγκες του (και θα τις καταλάβεις, μην ανησυχείς), όπως και το να το κάνεις σταδιακά να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας. Να θυμάσαι πως τα περισσότερα μωρά μπορούν να ακολουθήσουν πιο πιστά μια ρουτίνα ύπνου μετά από τους 6 μήνες, καθώς τότε έχουν εδραιωθεί περισσότερο και τα ωράρια του θηλασμού ή του ταΐσματος. Ξεκίνησε, λοιπόν, την προετοιμασία του ύπνου, τουλάχιστον μία με δύο ώρες πριν την πραγματική ώρα που θα σβήσετε τα φώτα. Ενίσχυσε στο μωρό σου την ακολουθία ενός ευχάριστου προγράμματος που ξεκινά με ένα χαλαρωτικό μπανάκι, παιχνίδια και άφθονη φυσική επαφή με τη μαμά, συνεχίζει με την αφήγηση μιας μικρής ιστορίας και τελειώνει με την εναπόθεση στην κούνια. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό γνωρίζει ακριβώς τι να περιμένει από αυτή τη διαδικασία και εξοικειώνεται με την έννοια του ύπνου.

2. Iδανική θερμοκρασία δωματίου

Κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί καλά σε ένα πολύ ζεστό ή κρύο δωμάτιο, πόσο μάλλον ένα μωρό που δεν αντιλαμβάνεται τις εναλλαγές της θερμοκρασίας και δεν έχει και τρόπο να τις αντιμετωπίσει. Η ιδανική θερμοκρασία στο δωμάτιο ύπνου πρέπει να είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ με ένα υγρόμετρο μπορείς να τσεκάρεις το ποσοστό της υγρασίας να είναι γύρω στο 40-60%. Αν βρίσκεται πάνω από αυτό το όριο καλό είναι να χρησιμοποιήσεις έναν αθόρυβο αφυγραντήρα ή έναν αντίστοιχο νεφελοποιητή αν το κλίμα είναι ξηρό.

3. Βρεφικό μασάζ πριν από τον ύπνο

Χαλάρωσε το μωρό σου με την κατάλληλη φροντίδα σώματος, κάνοντάς του απαλό μασάζ στην πλατούλα και στα ποδαράκια. Οι αισθήσεις του δουλεύουν άψογα και τα χάδια το βοηθούν να νιώσει ευχάριστα με το σώμα του και φυσικά να περάσει όμορφα με τη μαμά ή τον μπαμπά. Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις βρεφικό λάδι, υπάρχουν στο εμπόριο και μη λιπαρές κρεμούλες για την περιποίησή του, που απορροφώνται πολύ εύκολα από το δερματάκι του.

 

4. Σωστός φωτισμός

Παρόλο που το σκοτάδι βοηθά στην έκκριση μελατονίνης και σεροτονίνης, των κυριότερων ορμονών του ύπνου, η αποπνικτική αίσθηση που προκαλεί η παντελής έλλειψη φωτός μπορεί να είναι τρομακτική για το μωρό. Πρότιμησε, λοιπόν, να τοποθετήσεις στο δωμάτιο ένα απαλό φωτάκι νυκτός ή ένα πορτατίφ, με πλάτη όμως πάντα προς την κούνια. Το ημίφως πρέπει να διαχέεται στο δωμάτιο και όχι να στοχεύει σε συγκεκριμένο σημείο. Αν το μωρό σου το προτιμά, μπορείς να εγκαταστήσεις μικρά στροβιλιζόμενα λαμπάκια με απαλούς ήχους πάνω από την κούνια του, που θα το βοηθήσουν να ηρεμήσει και να κοιμηθεί.


Στο Parapharmacie θα βρεις επώνυμα προϊόντα βρεφανάπτυξης όπως δερμοκαλλυντικά, φωτιστικά ύπνου, παιχνίδια κ.α. Να θυμάσαι πάντα πως η εκπαίδευση του ύπνου κατακτιέται σιγά σιγά και μέσα από την επαναλαμβανόμενη συνήθεια, οπότε με επιμονή, φροντίδα και με πολλή αγάπη μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια.